Stačí rozehřát pořádně velký hrnec s vodou, hodit je tam a za čtyři minuty můžete jíst. Navíc máte jistotu, že opravdu zdravě, bez kupy přídavných látek. Dobrou chuť, to jsou Špenátové nudle široké od brněnské firmy Ramdam s podtitulem Tajemství chuti. Porotu letos natolik přesvědčily, že ochucené těstoviny dostaly Zlatou Salimu 2018.
Na snímku zleva: generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš, majitelka firmy Ramdam - Tajemství chuti Marcela Švecová, ministr zemědělství Jiří Milek a ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce a předseda letošní komise Zlaté Salimy Martin Klanica. Foto: Archiv BVV
„Originální ochucené vaječné sušené těstoviny se složením z čistě přírodních surovin bez jakékoliv chemické přísady. Sytě zelená barva, výrazná chuť i vůně vznikly pouze přidáním sušeného špenátu,“ je komentář odborníků.
Ramdam najdou zájemci v pavilonu A1 na stánku 001, který zaštiťuje Jihomoravský kraj a představuje významné a zajímavé regionální výrobce.
Historie oceněné firmy z Brna se datuje do roku 2004, ale příběh začal mnohem dřív – v době dětství zakladatelky Marcely Švecové. „Trávila jsem je u své babičky v jižních Čechách v Počátkách u Jindřichova Hradce. Babička byla nejen úžasná bylinkářka, ale především skvělá kuchařka, kromě jiného vařila také na zámku v Herálci, takže kromě tradiční kuchyně jsem měla možnost poznat už v raném věku i vyšší gastronomii. Díky své babičce jsem získala obrovskou celoživotní lásku k přírodě a poctivé domácí kuchyni, která je dodnes základem mých znalostí bylin, koření a hub. Z těchto znalostí a senzorických zážitků chutí a vůní mého dětství čerpám dodnes a veškerá má výroba je založena na touze šířit tuto filozofii a barevnost chutí a vůní dál,“ popisuje Švecová.
Rodinná firma se zaměřuje na vývoj receptur, výrobu, zpracování a následný prodej jednodruhového koření, kořenících směsí, sušené zeleniny, ochucených těstovin a strouhanek. Nyní nabízí více než 150 druhů produktů.
„Nejdůležitější je pro nás výběr kvalitních surovin a pečlivé ruční zpracování. Při výrobě dáváme přednost přírodním ingrediencím bez nutnosti použití chemických barviv a aromat. Řídíme se heslem ,zdravě a chutně´, díky tomu si v našem sortimentu přijdou na své opravdoví gurmáni, lidé vyznávající zdravý životní styl nebo také celiaci, vegetariáni či vegani,“ vysvětluje Švecová.
S jejími dobrotami se potkají zákazníci ve farmářských obchodech, kvalitních masnách a uzenářstvích, zelinářstvích, zdravých výživách, pekařstvích, vinotékách, občas i v lékárnách nebo kavárnách. Kdo chce, může si z velkého sortimentu vybrat v internetovém obchodě, kde se člověk dozví vše, co potřebuje, najde zde i velmi podrobný popis složení.
Kromě Zlaté Salimy 2018 se Ramdam může pyšnit oceněním Chuť jižní Moravy 2016 a 2017. Dostaly je Skořicové těstoviny s perníkovým kořením, Bylinkové nudle široké, Petrželové drobení, Dobrotka z Moravy, Špenátové nudle široké, Houbové nudle široké, Rajčatové nudle široké, Drůbeží bujon bez glutamanu, Hovězí bujon bez glutamanu, Zeleninový bujon bez glutamanu, Vegetka dobrotka bez glutamanu. Od roku 2017 mají všechny těstoviny brněnské společnosti označení České cechovní normy, garance kvalitní potraviny pod záštitou Potravinářské komory České republiky.
A co dodat k oceněným nudlím? Tajemství chuti garantuje, že suroviny na ně jsou pokaždé čerstvě umlety až před samotným zpracování. Jsou vhodné pro děti i zdravý jídelníček. Takže už nezbývá nic jiného než začít hřát vodu v tom zmiňovaném velkém hrnci.