Bažantí polévka s knedlíčky, hřbet z divočáka na divokém koření, srnčí kýta v mandlové krustě nebo divoký králík na švestkách. To je jen drobná ukázka z 216 osvědčených receptů, které představuje reprezentativní zvěřinová kuchařka z vydavatelství Lesnická práce. V pavilonu Z si ji koupíte s veletržní slevou a dárkem potěšíte nejen myslivce.
„Speciality ze zvěřiny“ je velkoformátová kniha se 160 barevnými fotografiemi a atraktivním výtvarným zpracováním. Reprezentativní publikace obsahuje klasické i moderní recepty, všechny vyzkoušené a osvědčené, a poradí také se základním kuchyňským zpracováním zvěřiny. Může tak pomoci s přípravou i lidem, kteří zatím mají ze zvěřiny zbytečný strach. „Obecně lze konstatovat, že zvěřinu u nás neumíme moc připravovat. Přitom je lehce stravitelná, má jemná svalová vlákna a vyznačuje se charakteristickou vůni, výraznější chutí a tmavší barvou. Zvěřina vyniká svými nutričními vlastnostmi, protože obsahuje mnohem méně tuku, takže vykazuje i nižší energetickou hodnotu,“ popisuje přednosti těchto pokrmů Oto Lasák, ředitel nakladatelství a vydavatelství Lesnická práce, které kuchařku vydalo. Vedle nenasycených mastných kyselin zvěřina obsahuje také množství minerálních látek, jako jsou fosfor, draslík a hořčík, stopových prvků železa, zinku a selenu a ve větší míře vitaminy B1 a B2. Svalovinu volně žijící zvěře lze doporučit i v dietní kuchyni a na rozdíl od spousty jiných je to skutečná BIO potravina.
Kuchařka „Speciality ze zvěřiny“ vychází z kulinářské rubriky manželů Poláčkových v časopise Svět myslivosti. Nejvíce receptů je ze srnčího, divočáka, jelena a daňka, ale kniha poradí také s přípravou méně běžné zvěřiny, jako jsou křepelky, holoubata, zajíc, divoký králík, divoká husa nebo perlička. Díky spolupráci se someliérem nechybí ani kapitola o kombinaci zvěřinových pokrmů s vínem a symboly označující nevhodnější vína ke každému receptu. „Myslím, že jiná taková publikace na českém trhu není. Určitě potěší myslivce, kterých je u nás hodně, ale i všechny labužníky, protože zvěřinu u nás nevaří jen myslivci a lesníci,“ popisuje spoluautor knihy Dalibor Pačes. Jak dodává, všechny v receptech použité suroviny jsou u nás dostupné. Postupy přípravy jsou jednoduché až středně složité, takže se s nimi mohou do vlastnoruční přípravy delikates pustit i začínající kuchařky a kuchaři. Nechybí ani recepty na dezerty, zpravidla z lesního ovoce, takže kuchařka inspiruje k sestavení různých variant slavnostního zvěřinového menu o čtyřech chodech.
Návštěvníkům veletrhu Silva Regina se kuchařka „Speciality ze zvěřiny“ představuje poprvé a zájemci si ji zakoupí za zvýhodněnou cenu 500 korun na stánku vydavatelství Lesnická práce. A komu nestačí recepty, ale chce si rovnou pochutnat, může v pavilonu Z navštívit zvěřinovou restauraci s výběrem devíti hlavních chodů ze čtyř druhů zvěřiny.