Pivovar Axiom v Prostějově otevřel před necelým rokem. Na svém kontě má už ale úspěchy, mezi které patří například otevření vlastního baru Axiom Pub v Brně. Na české poměry netradiční, avšak ve světě velice oblíbené craftové (řemeslné) pivo mohou ochutnat také návštěvníci veletrhu GO to FoodPark v pavilonu F brněnského výstaviště.
V prostějovském pivovaru si oblíbený nápoj vaří sami podle vlastních receptur. Jedná se o kreativní činnost, do které se zapojuje celý tým. „Například nápad na pivo Ophir vznikl, když jsme byli na dovolené u Středozemního moře. Chtěli jsme do něj přenést trochu místní kultury, a tak jsme do něj přimíchali pomerančovou kůru a koriandr,“ vysvětluje Adam Kiss z Axiomu.
Společnosti Axiom Brewery se tak, ač se to zdá nemožné, podařilo na českém pivním trhu najít skulinku. „My Češi máme hrozně dlouhou a velice krásnou tradici ve vaření pivních ležáků. Bohužel si kvůli tomu zatím moc nevšímáme ostatních piv,“ doplňuje Kiss. Jedním dechem ale také dodává, že v nově otevřeném brněnském baru už mají i své stálé zákazníky.
Ve světě je ale takzvané řemeslné pivo stále oblíbenější, a tak Axiomští sládci zajišťují tekutou pochoutku i pro jiné země. Tomu se také pivovar přizpůsobuje a svá piva nazývá anglicky. „Mezi naše největší exportní úspěchy patří například Kanada, kam už jsme také pár našich piv dovezli. Zásobujeme ale například také Rusko a Maďarsko,“ popisuje Kiss.