GO a Regiontour

Übersetzung nicht verfügbar.

Jaká je Zlatá chuť jižní Moravy

Veletrhy GO a Regiontour jsou nejen svátkem  cestovatelů, ale také jídla. A zvláště toho místního, dlouho je součástí programu RegFoodFest. Kromě toho, že je v pavilonu P mnoho voňavých stánků s regionálními specialitami, zahajovací den korunuje slavnostní udělování ocenění Zlatá chuť jižní Moravy a Chuť jižní Moravy.

Ročník 2019 byl již čtrnáctý a zároveň rekordní, počtem přihlášených společností i výrobků. Posuzovaly je dvě samostatné odborné komise a verdikt zní:

  • 15 výrobků má možnost užívat logo ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2019 (slavnostní předání se odehrálo na Jihomoravských krajských dožínkách v Brně 1. září 2019)
  • 193 výrobků má možnost užívat logo Chuť jižní Moravy 2019 (slavnostní předání se odehrálo ve čtvrtek na veletrzích GO a Regiontour)

"Rekordní ročník jednoznačně ukazuje, že soutěž plní svůj účel," poznamenal Václav Hlaváček, předseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje s tím, že hlavním důvodem soutěže je podpora zpracování místních produktů.

O tom, že označení má svoji váhu a spotřebitelé je na výrobcích vyhledávají, je přesvědčen jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

"Není možné dostatečně ohodnotit to, co soutěžící do svých výrobků vkládají," řekla na pódium Bohuslava Tremlová z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, která poskytuje pořadatelům důležité zámzemí pro posuzování. Stejně tak Mendelova univerzita v Brně. Její mluvčí Filip Vrána poznamenal, že vysoká škola se na soutěži ráda podílí. "Náš obor potravinářských technologií je ze strany studentů vyhledávaným a jsem přesvědčen, že mnoho jeho absolventů je v řadách výherců," dodal Vrána.

Zájemci o ocenění mohou ze své společnosti do klání poslat až deset výrobků, které se pak posuzují z hlediska inovativnosti, senzoriky, použitých metod, specifického posouzení a designu.

Jihomoravské speciality můžete ochutnat přímo výstavišti, jak už bylo řečeno. V nabídce jsou kvalitní regionální potraviny od téměř dvacítky místních producentů:

  • PANKOVO s.r.o., PANKOVO – Víno z venkova
  • Jiří Grygar, Cukrárna Janský, Vyškov
  • KAFEBAK s.r.o., pražírna kávy, Rajhrad
  • Oldřich Drápal, Slámové víno
  • Vavřinec Turčín, VČELAPRODUKT, med a výrobky z medu
  • Pavel Sackmauer, STATEK 3SRDCE, sýry a mléčné výrobky
  • Karlova pekárna s.r.o., pekařské a cukrářské výrobky, Židlochovice
  • CORIDA CZ s.r.o. Zámecká restaurace Austerlitz, Slavkov u Brna
  • Pekárny Blansko a.s. – Matějovo pekařství, Blansko
  • Ramdam s.r.o., Tajemství chuti, ochucené těstovin, koření
  • BREWEX s.r.o., Lišák – minipivovar Topolany
  • Josef Nejedlý, DAMODARA Natural foods
  • Koření od Davídka s.r.o.
  • Sokolíci s.r.o., Chilli s chutí
  • Pavel Karlík, Penzion Šardice, vinařství Karlík
  • Alena Partyková, Výroba a prodej domácí hořčice
  • Sýrárna Jezeřany – Maršovice, Markéta Palánová, kozí sýry zrající i čerstvé

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.