Festival chutí

Dej Bůh štěstí tomu pivu

Festival chutí ovládne mezi 1. a 3. březnem brněnské výstaviště. A ochutnávat se budou zejména zlatavé moky z českých minipivovarů. Už teď se čepují zajímavá piva na souběžném veletrhu Salima, třeba v expozici s regionálními specialitami. Pojďme se podívat na pivní zajímavosti.

  • 147 litrů piva, tedy 294 obligátních půllitrů připadá ročně na každého obyvatele České republiky. V datech Českého statistického úřadu se počítá nejen s těmi, kterým je možné alkohol nalít, ale i kojenci či dětmi… Počet vypitých půllitrů na „zletilce“ tedy bude mnohem vyšší. Zatím nejčerstvější data jsou z roku 2016, která jsou zhruba stejná jako v roce 2015. Z desetiletého přehledu vyplývá, že před deseti lety se piva vypilo ještě o 12 litrů na osobu více, naopak v roce 2011 spadla potřeba na 142 litrů za rok. Čechům stále patří prvenství v konzumaci piva, druzí Němci vypijí „jen“ 110 litrů ročně. Následují Rakušané, Poláci a Litevci.

  • Velkých pivovarů, tedy těch s výstavem nad 10 tisíc hektolitrů je v České republice 45. Absolutní boom v posledních letech zažívají minipivovary, momentálně jich je ke čtyřem stovkám. Z dostupných dat se dá říct, že každý týden vzniká jeden nový. 

  • Konzumenti by byli, varny též, ale chybí sládci. Podle údajů Asociace malých a středních podniků a živnostníků nabízí program sladovník-pivovarník tři školy s kapacitou 45 absolventů ročně, nicméně zájem je menší a za posledních pět let ukončilo školu tohoto zaměření v ČR průměrně 15 studentů. Podle agentury Ipsos pracuje na pozicích sládek a sladovník mezi sedmi a devíti stovkami lidí. Optimističtější názor má Radovan Koudelka z Českomoravského svazu minipivovarů: „O obor je velký zájem, ale je pravda, že i tak je sládků velký nedostatek. Řeší se to tak, že zaučení odborníci si vzdělání dodělávají i dálkově, do studia se pouští i samotní majitelé pivovarů. Vím i o případech, kdy jeden sládek spolupracuje třeba s třemi pivovary zaráz a v každém má spolehlivého pomocníka, který výrobu hlídá.“

  • Mezinárodní den piva se slaví krátce – desetiletí. Jde o pohyblivý svátek, příznivci zlatavého moku si jej připomínají první pátek v měsíc srpnu. Tradice vznikla v roce 2007 v kalifornském Santa Cruz a také v USA se pivní den slavil nejdříve, postupně se rozšířil do dalších zemí a Evropy. Původně to byl svátek sládků, dnes jde spíše o to udělat radost konzumentům. Letos připadá na 3. srpna.

  • Svůj den má i české pivo, a to 27. září. Zvolený den není žádná náhoda. Po staletí je patronem domácích pivovarníků totiž svatý Václav, jehož svátek se slaví o den později. Tradice Dne českého piva byla založena Českým svazem pivovarníků a sladoven v roce 2013 s cílem posílit českou národní hrdost a vztah Čechů k jejich národnímu nápoji a zároveň vyzvat lidi do restaurací a hospod na čepované pivo. „Kromě svatého Václava je mezi českými pivovarníky uctíván také grál Gambrinus, vévoda Brabantský Jan I., který žil v 13. století a západoevropské pověsti jej považují za prvního sládka,“ uvádí web Pivo.cz. Wikipedie uvádí, že nejstarší doložený český pivovar je Břevnovský klášterní pivovar v Břevnovském klášteře, který byl založen roku 993.

  • A jak poznáte, že se potkali dva sládci? Podle tradice by se měli pozdravit slovy „Dej Bůh štěstí!“. Tohle motto zdobí většinu pivovarů.

Další aktuality z veletrhu

Nastavení cookies

Ke sledování a analýze návštěvnosti na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Tyto soubory mohou obsahovat osobní údaje. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je dle platné legislativy vyžadován váš souhlas.